Összetartozunk
2017. február 14. kedd, 16:14

Minden ünnep akkor jelent közös örömet, ha nemcsak nézői vagyunk egy ünnepélyes eseménynek, hanem tevékeny résztvevői. Ez a tapasztalat indította az Angol Nyelvet Emelt Szinten Oktató Általános Iskola pedagógusközösségét arra, hogy tanítványaink számára a magyar kultúra napját közös szavalattal tegyük emlékezetessé.

A kereteket az „Együtt Szaval a Nemzet” program adta, amely 2014 óta több száz regisztrált iskolát, több százezer diákot – köztük a mieinket is –, kapcsol össze közös szavalással. Mivel a magyar kultúra napja nemzeti himnuszunk születésnapja, ezért a közös versmondás minden évben Kölcsey Ferenc Himnuszával kezdődik, majd egy másik, erre az alkalomra választott művel folytatódik. A határon belülről és túlról jelentkező közösségek az internet segítségével élhetik át az összetartozás érzését. A „házigazda” szerepét minden évben más-más város látja el, az ottani diákokat jeles színészünk, Jordán Tamás vezényli.

Együtt Szaval a Nemzet
Szavalás 2014-ben

Iskolánk diákjai évről évre nagy izgalommal készültek az ünnepre, amelyet –a technikai feltételek megteremtése után a tornatermünkben tartottunk meg. Kivetítőn követhettük nyomon az eseményeket, és a három gong elhangzása után együtt szavaltunk. Felemelő érzés volt ennek részese lenni, de az egyidejű közvetítésnek köszönhetően a szülők is átélhették az ünnep jelentőségét.

A közös versmondáson túl a program szervezői Irodalmi Youtube pályázatot is hirdettek: az együtt szavalásról készített kisfilmeket az iskola Youtube csatornájára lehetett feltölteni.

2016-ban több mint 500 pályamű érkezett, amelyek közül az Együtt Szaval a Nemzet program bíráló bizottsága 5 alkotást választott ki díjazásra. Nagy örömünkre iskolánk kisfilmje a legsikeresebbnek bizonyult „kreatív alkotás” kategóriában. Az ünnepélyes díjátadásra január 22-én került sor Cegléden.  Ez alkalommal tehát nemcsak a nemzethez tartozás jó érzése, hanem a Magyar Nemzeti Múzeumban és a Petőfi Irodalmi Múzeumban igénybe vehető múzeumpedagógiai foglalkozások, egy aquaparkba szóló csoportos belépő és egy értékes könyvcsomag is a jutalmunk lett.
Díjátadás
Díjátadás Cegléden