Látogatás a Tungsramban
2019. december 16. hétfő, 19:37

A nyolcadik osztályosok életében most az egyik legfontosabb dolog a pályaválasztás és az ehhez kapcsolódó továbbtanulás. Az iskola megpróbál ebben segítséget nyújtani, például középiskolákba látogattunk el, iskolák börzéjén vettünk részt. Megnéztünk már egy munkahelyet, egy nyomdát is. Most egy nagyvállalat, a TUNGSRAM megismerése következett. A programot a pályaorientációs napra, december 7-ére szerveztük.

Amikor megérkeztünk, a felnőttekhez hasonlóan mindenki – aláírás után – egy belépőkártyát kapott, melyet végig a nyakunkba akasztva kellett viselni. Az a terem, ahol az első programunk indult, már berendezve, IT eszközökkel felszerelve várt minket. Egy általános tájékoztatót hallgattunk meg a gyárról, az itt előforduló munkakörökről és az ezek ellátásához szükséges iskolai végzettségekről. Majd felkerekedtünk és két csoportra osztva mentünk át a gyárba, ahol az mi csoportunk az autólámpa gyártásával ismerkedett meg. Végig követhettük a folyamatot az alkatrészek beérkezésétől a kész izzó csomagolásáig, sőt, még a gyártás ellenőrzésébe is bepillanthattunk.
A gyárlátogatás után az 1960-as éves elején épült bunkerbe mentünk le, melyet az akkori szabályok szerint kötelező volt létesíteni. Vezetőnk sokat mesélt erről az időszakról, egy élő történelemórával is felért a beszámolója, hiszen a magyar történelemnek pont ezt az időszakát tanuljuk az iskolában.
Eddigre kicsit elfáradtunk és megéheztünk, ezért visszamentünk az indulási helyszínünkre, ahol vendéglátóink uzsonnával vártak bennünket.
Rövid pihenő után még a bemutatóterem megtekintése várt ránk. Itt először részletes tájékoztatást kaptunk a különféle lámpákról, arról, hogy milyen élettani szerepe van a különböző színű és erősségű megvilágításoknak. Majd mindezt élőben is megnéztük, például láttunk berendezett kirakatot, ahol ugyanazt a ruhát más-más fénnyel megvilágítva különböző színűnek láttuk. Megmutatták az egyik legújabb fejlesztésüket, az infraszaunás szobabiciklit, valamint egy másik újdonságot, a növényházat, ahol mesterségesen, lámpák segítségével létrehozott élettérben epret termelnek.
A látogatás során sok mindent láttunk, sok mindent tapasztaltunk, legfőképpen azt, hogy tanulni fontos. Erre minden előadónk felhívta a figyelmet, hiszen a gyártósori betanított munkára is csak érettségizett munkaerőt alkalmaznak.

8.a osztályosok

Látogatás a Tungsramban

Látogatás a Tungsramban

Látogatás a Tungsramban