Bíróságon voltak a hetedikesek
2019. december 12. csütörtök, 19:45

A december 7-ei délelőttünket a „Nyitott Bíróság” program  keretében a Budapesti IV.-XV. Kerületi Bíróságon töltöttük. Az intézmény Újpest-központtól nem messze, a Tavasz utcában áll. Hatalmas, közel százéves, szépen felújított épületbe léptünk be.
Ide csak úgy lehet bejutni, ha átmegyünk egy fémdetektoros kapun, és átvilágítják a táskáinkat is. Miután mindenki sikeresen átjutott az ellenőrzésen, a bíróság elnöke, Dr. Kővári Tibor úr köszöntött minket, és ő volt a délelőtt házigazdája.
Az első látnivalónk az intézményen belüli fogda volt. Itt bemehettünk a cellákba, kipróbáltuk, hogy milyen, amikor be van ide zárva valaki (nem volt túl jó bent lenni még így sem, hogy csak „játszottuk” a rabosított személyt). Ezután megnéztük a beszélőt, ahol mint a filmekben, a fogoly csak telefonon beszélhet a vele szemben ülővel.

Ezt követően elvezettek minket egy tárgyalóterembe, ahol elfoglalhattuk a bíró, a vádlott, az ügyvédek vagy az ügyész helyét. Ebben a helyiségben sok információt megtudtunk többek között arról, hogy hogyan kerülhetünk a bíróságra sértettként, esetleg vádlottként például garázdaságért vagy lopásért. Arról is beszélgettünk, hogy milyen munkával és tanulmányokkal lehet eljutni ide mint bíró, vagy mint egy itt dolgozó titkár. Ahhoz, hogy bírók legyünk, el kell végezni egy középiskolát, jó eredménnyel le kell érettségizni. Majd a jogi egyetem elvégzése után lehetünk ügyvédek vagy ügyészek. Ezt követően pedig a bíróságon kell gyakornokoskodni, végül le kell tenni egy három részből álló jogi szakvizsgát, ami körülbelül egy évig tart. Mindezek teljesítése után pályázhatunk bírói állásra. További fontos feltétel az életkor, ugyanis csak 30 éves kor felett lehet valaki bíró! Ezért nem lennék szívesen a következő tíz évben bíróságon, mert akkor csak vádlott vagy sértett lehetnék. Felhívta elnök úr a  figyelmünket a korosztályunkat érintő leggyakoribb bűncselekménytípusokra, így leginkább a zaklatások legelterjedtebb formájára, a kábítószer használatának veszélyére és arra, hogy életkorunkból adódóan már büntetőjogilag felelősségre vonhatók vagyunk.
Legjobban az lepett meg, amikor megtudtuk, hogy a magyar bíróságokon nem használnak kalapácsot, ez csak az amerikai filmek kelléke, de persze mi is kipróbálhattuk.
Ez a pályaorientációs nap szerintem nagyon hasznos és érdekes volt, mert sok mindent megtudtunk a bíróság működéséről, a bíróvá válás feltételeiről, az itt dolgozó emberek munkájáról és a továbbtanulás lehetőségeiről.


Muzsik Botond 7.b

Bíróságon voltak a hetedikesek

Bíróságon voltak a hetedikesek