Vizet mindenkinek!
2019. március 26. kedd, 19:34

A 2019-es víz világnapjának mottója: Vizet mindenkinek!

Ez a jelmondat arra szeretné ösztönözni az embereket, hogy segítsenek a vízhez való hozzájutásban korlátozott embertársainkon. Erre hívta fel a figyelmet a hangosbemondón keresztül egy iskolatársunk, amikor az idei eseménysorozatról és a szlogen aktualitásáról beszélt.

A mi iskolánk játékos feladatokkal próbálta meg felhívni a diákok figyelmét arra, hogy milyen nélkülözhetetlen dolog az ivóvíz, milyen nagy veszélyben van a Föld édesvíz készlete és milyen sok ember nem jut elegendő és egészséges vízhez. Többek között egy szókeresőben a víz különféle előfordulási formáit kereshettük meg. Összerakhattunk még képet darabjaiból, csoportosíthattunk italokat egészségesség szempontjából, egészíthettünk ki tréfás verset odaillő szavakkal, oldhattunk meg szórejtvényeket. A legnépszerűbb játék, amit mindenki elsőként akart kipróbálni a horgászás volt, itt vízből kellet kis hajókat kihalászni. A másik szintén nagy érdeklődést kiváltó program a mikroszkópozás volt, itt moszatokat, kis rákokat, apró vízi élőlényeket figyelhettünk meg. A jó megoldásokért jutalmul matricát és vizet kaptunk, hiszen a víz nagyon fontos az emberi szervezet számára, és mint azt a feladatok megoldása közben megtudtuk, az emberi test több mint a fele víz. Miután megittuk a vizet, a műanyag poharakat a szelektív kukába dobtuk, mert a Víz világnapja egyben a hulladékgyűjtésre is felhívja a figyelmet, mert sajnos évente 8 millió tonna műanyag hulladék kerül az óceánokba, amely hosszú távon végzetes a bolygónk számára.

A programokat mindenki, az alsósok és a felsősök is nagyon élvezték.

De nem csak a felsős gyerekeké és tanároké az érdem a szórakoztató víz világnapjáért, a kicsik a zsibongót dekorálták ki halacskás-vizes rajzaikkal.

Azon kívül, hogy minden tanuló nagyon jól érezte magát, sok mindent megtudhattunk az érdekes feladatokból a víz szerepéről.

Az írás Bakró Veronika 7.c osztályos tanuló beszámolója alapján készült.

Videobeszámoló