Újpesti séta a 6. b-vel
2019. március 19. kedd, 19:33
  Egy márciusi délelőtt iskolai keretben félnapos kirándulásra indultunk osztályfőnökünkkel, Erika nénivel és angoltanárunkkal, Mónika nénivel. A célunk ezúttal közvetlen lakóhelyünk, Újpest alaposabb megismerése volt. Bár valamennyien itt tanulunk, és a legtöbben közülünk itt is laknak, sok újat és érdekeset hallottunk és láttunk a nap folyamán.   Első állomásunk a Király utcai könyvtár volt. Egy kedves hölgy várt minket. Bemutatta az intézményt, amely egyébként a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár fiókkönyvtára. Külön gyerek- és felnőttrészleget üzemeltetnek az olvasók számára, ezen kívül van a felső szinten egy tudományos részleg is. Akár újságokat is böngészhetünk, megtaláltuk a napi- és hetilapokat, magazinokat, folyóiratokat. Cd-k, dvd-k hallgatására és kölcsönzésére is van lehetőség, sőt még régebbi, már nem aktuális sajtótermékek megvásárlására is. A könyvtáros hölgy elmesélte és be is mutatta, hogy milyen rendszerbe sorolják (katalogizálják) a könyveket, ami alapján könnyen megtalálhatjuk őket. Ezt követően mi is feladatokat kaptunk: mindenkinek ki kellett az elhangzottak alapján keresni egy bizonyos kötetet. Nekem egy hüllőkről szóló jutott a sok-sok olvasnivaló között. A könyveket pár szóban bemutattuk egymásnak, majd kedvünk szerint keresgélhettünk, és többen kölcsönöztünk is.
  A könyvtári foglalkozás után átsétáltunk a sokunk által tornyos városházaként emlegetett gyönyörűszép épületbe, az újpesti Városházába, amit Roland lovag őriz már mintegy 120 éve, a toronycsúcsról letekintve. Az épület eklektikus-szecessziós stílusban épült – tudtuk meg az idegenvezetőnktől, Szőlőssy Marianne nénitől, a Helytörténeti Gyűjtemény vezetőjétől. Ő mesélt nekünk az intézmény falán elhelyezett emléktáblákról, melyek Mildenberger Márton, Ugró Gyula és Semsey Aladár emlékét őrzik. Beléphettünk a kisebbik  díszterembe, amely egyben házasságkötő teremként is működik. Itt hallgattuk meg az épület történetét és azt is, hogy milyen eseményeken használják ezeket a helyiségeket. Bekukkantottunk a nagy díszterembe is, ahol városi ünnepségeket, hangversenyeket szoktak tartani, és ez a tanácsterem is, ahol a kerület képviselői Újpest ügyeiről döntenek. Itt hallgattuk meg Újpest történetének főbb állomásait a megalapításától napjainkig. Marianne néni mesélt nekünk gróf Károlyi Istvánról, városunk alapítójáról s az ő családjáról is, amelynek a 4. kerület azóta is sokat köszönhet. Megtudtuk azt is, hogy kerületünk hires festőjének és díszpolgárának, Pállya Celesztinnek az örökségéből több festmény ékesíti a polgármester úr szobáját, és a művész híres – általa készített – hegedűje pedig a kerületi zeneiskolában van, s még ma is muzsikálnak rajta. Büszkék vagyunk rá, hogy mi gondozzuk a 20. század első felében alkotott egyik polihisztorának sírját a Megyeri temetőben. Kár, hogy eredetiben nem nézhettük meg a műalkotásait, mert zavartuk volna az irodában folyó munkát.
  Sétánkat a közelben található, nemrég átadott UP-ban fejeztük be, ahol meglepetésünkre egy szelet pizzával és üdítővel láttak minket vendégül.  
   A kellemes tavaszi napon szívesen sétáltunk és töltöttük együtt az időt. Igazából nem is kell nagyon messze mennünk ahhoz, hogy újakat és szépet lássunk és halljunk! Örülök, hogy sok új ismerettel gazdagodhattam – amiről otthon családomnak is meséltem.

Medgyesi Júlia 6.b

Újpesti séta

Újpesti séta

Újpesti séta

Újpesti séta

Újpesti séta