Pénz7
2019. március 05. kedd, 15:27

  Iskolánk immár harmadik alkalommal vett részt a Pénz7 programján. De mit is jelent valójában ez az érdekes hangzású név?

  Magyarország 2015-ben csatlakozott először az Európa szerte közel 30 országban egy időben zajló European Money Week kezdeményezéshez. A program célja, hogy segítse a pénzügyek iránt érdeklődő diákokat ismereteik bővítésében már fiatal kortól, és felhívja a figyelmüket a mindennapi pénzügyi tudatosságra. A projektben résztvevő országok a pénzügyi ismeretek fejlesztésével kapcsolatos egyes programjaikat a Europen Money Week hetére összpontosítják. Február utolsó hetében ötödik alkalommal került megrendezésre a Pénz7 hazánkban, melyet a Magyar Bankszövetség a Pénziránytű Alapítvánnyal együttműködésben indított el, mint főszervező, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szakmai támogatásával. 2017-től az EMMI mint projektgazda, a tananyagot a tanév hivatalos rendjébe is beillesztette.

   A Pénz7-en világszerte gazdasági órákat tartanak az általános és középiskolákban, azzal a céllal, hogy a fiatalok jártasabbak legyenek a pénzügyekben, eligazodjanak a gazdasági folyamatokban. Évről évre nő a programhoz csatlakozó iskolák és pedagógusok száma, idén is kiugró iskolai részvétel várható. A Magyar Nemzeti Bankban tartott ünnepélyes nyitóeseménnyel kezdődött el az ötödik PÉNZ7.

  Két évvel ezelőtt vettünk először részt a programon és a nagy sikerre való tekintettel idén ismét regisztráltunk. Felső tagozaton heti két órában foglalkoztunk a Pénz7 tananyagaival, de voltak olyan osztályok, akik még ennél is több óraszámban ismerkedtek a pénzügyi ismeretekkel.  A rendhagyó tanórai feladatokon kívül a diákok játékos formában, kvízeken bővíthették tudásukat a különböző pénzügyi témákban, melyeket idén is a sokszínűség jellemzett. Szóba kerültek a különböző megtakarítási módok, a családi költségvetés és többek között a bankok szerepe is. Matematikaórán gyakorlatban is alkalmazták tanulóink a százalékszámítást, amikor megtakarítási formákról kellett dönteni. Idén egy új, izgalmas témával is foglalkoztunk, a hitellel.

  A Pénz7 keretében tartott foglalkozások alkalmával tanítványaink sok új információval gazdagodtak, illetve új fogalmakkal ismerkedtek meg, melyek közül szeretnék néhányat megemlíteni: hitel futamideje, állandó kamat, THM, hozam, kamatos kamat, záró egyenleg és állampapír. Ötödikes tanulóink pedig a családi költségvetés témában megtartott órák után a következőket fogalmazták meg: „Ezek után még jobban takarékoskodok.”, illetve „Okosabban kell takarékoskodni a pénzzel!”.

  Várjuk érdeklődéssel a jövő év pénzügyi programjait!

Tóthné Sebők Marianna

Pénz7

Pénz7

Pénz7

Pénz7

Pénz7