Gombaszakértő járt a 6.b-ben
2019. február 14. csütörtök, 18:35

   A héten egyik osztálytársunk gombaszakértő édesanyja jött be hozzánk természetismeret órára, és érdekes előadást tartott nekünk a gombákról.

  A hallottak az egész osztályt, sőt még Timi nénit is lenyűgözték, mindenki nagy figyelemmel követte az elmondottakat. Beszéltünk a gombák élőhelyéről, felépítéséről és szaporodásáról. Megtudtam, hogy léteznek gyógyhatású gombák is, mint például a süngomba. Főképp a kalapos gombákról tudtunk meg sokat. Hihetetlennek tűnt, amikor a legnagyobb gombáról beszélgettünk, elképzelni is nehéz, hogy ez 2000 focipálya nagyságú volt (a talajban lévő hálózat alapján), ez volt a mézgomba. Az anyuka szóba hozta a boszorkánykört, amely onnan kapta a nevét, hogy egy helyen a gombák majdnem szabályos kört alkotnak. Csoportosítottuk a gombákat úgy is, hogy mikor, melyik évszakban lehet őket megtalálni. Megtudtuk, hogy nem csak ehetőek és mérgezőek vannak, hanem feltételesen ehető és nem ehető gombák is léteznek. Ez utóbbi nem egyenlő a mérgező gombákkal. Beszélgettünk a védett csoportokról, melynek értéke 5.000 és 10.000 Ft között van. Végül, de nem utolsó sorban átnéztük a gombagyűjtési szabályokat. Ehhez az anyuka egy PowerPoint bemutatót készített. Az elhangzottakról óra végén képfelismerős játék következett. Kaptunk egy szórejtvényt is, melyben 18 gombafaj nevét kellett megtalálnunk.      
  Osztálytársaimmal együtt nagyon sok ismerettel gazdagodtunk, sok mindent megtudtunk a gombákról. Emellett rendkívül élveztük is az előadást.


Medgyesi Júlia 6.b

Gombaszakértő járt a 6.b-ben

Gombaszakértő járt a 6.b-ben