Másodikosok a Szépművészetiben
2019. január 26. szombat, 16:48

Sorra jelennek meg az izgalmas, jobbnál-jobb interaktív kiállítások, melyen gyermekeink játszva ismerkednek a világgal. Az „unalmas” képtárakba viszont egyre kevesebb gyerek jut el. A festmények, szobrok világába elkalauzolni őket azonban nem egyszerű feladat. A felújított, újra megnyitott Szépművészeti Múzeum múzeumpedagógusai örömmel vállalkoznak erre a feladatra. Iskolánk 2. osztályos tanulói január végén a Mesterségem címere című foglalkozáson vettek részt Cser Judit vezetésével. A múzeumba érkezve kis párnákat kaptak, és elindultak a Régi Képtárba. Egy szárnyas oltárkép előtt letelepedve megismerkedtek a festészet alapanyagaival. Megszaglászták a festőecseten a festék illatát, megnézték a por formájú festéket. Csoportokba rendeződve 1-1 festmény képét rakták ki darabjaiból. Ezek a képek különböző foglalkozású embereket ábrázoltak. A csoportok önállóan meg is keresték az eredeti festményeket. A „kincskeresés” és a rátalálás örömét követően az osztály közösen is végignézte az adott festményeket beszélgetve a képen látható személyekről. Emlékezetes élményt nyújtott, mikor egyiküket Tiziano mesternek, másikukat velencei dózsénak öltöztette fel Judit néni. A két játékos irányított beszélgetése során fény derült arra, hogy mennyi idő alatt is készülnek a festmények, és milyen értékkel rendelkeznek.

A kiállításon meglepett minket az M5 TV stábja, akik a magyar kultúra napjának alkalmából Nizsai Dániel színész előadásában a programunkhoz kapcsolódó verssel ajándékozta meg a gyerekeket.
Utolsó állomásunkon egy vásári jelenet kapcsán cégéreket néztek meg a gyerekek, inspirációt gyűjtve saját elképzelt üzletük cégérének elkészítéséhez. A múzeum alkotószobájában különféle anyagok felhasználásával tehették ezt meg.
Az iskolába visszatérve örömmel tapasztaltuk, ahogy a gyerekek izgatottan mesélték élményeiket szüleiknek. Talán vissza is térnek a most már nem olyan idegen és komor festmények közé.

Az M5 TV felvétele

Szépművészeti Múzeumban

Szépművészeti Múzeumban

Szépművészeti Múzeumban

Szépművészeti Múzeumban

Szépművészeti Múzeumban

Szépművészeti Múzeumban

Szépművészeti Múzeumban