A felelős kutyatartásról tanultunk
2018. május 03. csütörtök, 09:53
  A fenntarthatóság hete alkalmából rendezett programok egyike egy kutyás bemutató volt április 25-én. Ezt a programot az 5-6. évfolyamosok számára szervezte Dr.Kaszáné Kristály Klára, a reál munkaközösség tagja. A prezentációt Zeitler Ágnes ebtenyésztő tartotta, aki vadászattal is foglalkozik. Magával hozta két szép magyar vizsla kutyáját.  A jól nevelt, fegyelmezett négylábúak türelmesen ülték/heverték végig az előadást, hallgatták a gyereksereg ovációját, majd megadóan tűrték a simogatást.    A prezentációval kísért előadás során megtudtuk, hogy a kutyák őse nemcsak a farkas, hanem a róka és az aranysakál is. Láttunk képeket a vadászkutyák munkájáról, valamint a többi munkakutya feladatairól is. (terelő, őrző, vakvezető, szánhúzó, terápiás, sőt úgynevezett „társasági” kutyák is vannak)
   A – nyilvánvalóan – kutyabarát hallgatóság azt is megtudhatta, hogy kedvencünk néhány érzékszerve dolgában messze felülmúlja az emberekét: szaglása, hallása csaknem 90-szer jobb a miénknél. (Gondoljunk csak a rendőrkutyák, kereső kutyák teljesítményére!) Viszont a látás nem az erősségük, (főleg nappal), és az ízek érzékelése sem tenné őket alkalmassá egy főzőverseny zsűrizésére.  Ők ugyanis nem érzik a sós, édes, keserű, savanyú ízeket. A sütés-főzésnél ágaskodó, a levegőbe szagláló kutyust is inkább az illatok vonzzák.(A reklámokból is, valószínűleg csak annyi igaz, hogy minden kutya éhes, és persze megérdemli a finom falatokat.)
   Az előadás utáni kutyasimogatás nagy esemény volt: a selymes szőrű, barátságos négylábúakat végigsétáltatták a sorok között. Kutyabarát gyerekek és gyerekbarát kutyák találkoztak, kölcsönös megelégedésre.
   A jelenlévők nem érezték „kutyául” magukat, ellenkezőleg: mindenki jól érezte magát!
Horváth Erzsébet

Kutyabemutató

Kutyabemutató

Kutyabemutató



Kutyabemutató