A víz világnapján - 2017
2017. március 27. hétfő, 14:20

A víz világnapjáról március 22-én, szerdán iskolánkban is megemlékeztünk. A hagyományoknak megfelelően tanáraink, Timi néni és Zsuzsa néni remek programokkal és ajándékokkal készültek a diákoknak, munkájukat idén a 7.b osztályosok segítették.

A téma a vízszennyezés és a szennyezett vizek voltak. Ehhez kapcsolódóan az egyik iskolai faliújságon is olvashattunk cikkeket a témával kapcsolatban.
Az első és második osztályosok előzetesen kézműves munkákkal készültek erre a napra, alkotásaikkal díszítették a tanító nénik a földszinti zsibongót. Szerdán délelőtt érdekes, a vízben szabad szemmel nem látható állatkákat, planktonokat vizslathattak meg „nézőkéken” és mikroszkópokon keresztül. Ajándékul mindenki kapott egy pohár vizet és egy matricát. Úgy vettem észre, a kicsik nagyon élvezték a nézelődést, a vízibolhák tetszettek nekik a legjobban.
A harmadik, negyedik osztályosok a tanító nénikkel együtt érkeztek az első emeleti zsibongóba, ahol a játékos vetélkedők zajlottak. Ők már agytornát is kaptak a kis élőlények mellé. Játszhattak szókeresőt, megismerkedhettek a vízszennyezés problémáival, kirakózhattak. De azt hiszem, a legnagyobb sikert itt is a mikroszkópok és a jutalmul kapott matricák aratták. Bőven fogytak a pohár vizek is.
A felsősök kicsit „szabadabbak” voltak, hiszen ők a szünetben önállóan, nem osztályok szerint érkeztek a kis programra. Nekik is ugyanazok az elfoglaltságok voltak, mint a harmadik-negyedikeseknek.
Én a kirakónál segítettem a többieket. Itt különböző szennyezett vizeket ábrázoló képeket kellett kirakni, és el tudom mondani, hogy akinek sikerült megoldania, az nem hiába kapott matricát, mert a feladványok nem voltak egyszerűek, még én is elég nehezen raktam össze, hogy mi hova való. És ha valakinek sikerült összeraknia, akkor még a képről is beszélnie kellett néhány szót.
A sok feladat és nézelődés közben természetesen senki sem maradt szomjan, hiszen alig győztük tölteni a poharakat.
Azt gondolom, a szerdai napot az egész iskola élvezte. Úgy tapasztaltam, hogy az alsósok és az ötödik-hatodik osztályosok voltak a legaktívabbak a játékokban, bár a legnagyobbak is kivették a részüket a vízivásból. Szerintem ez az egyik legjobb víz világnapja volt az iskolánkban, a sok érdekes program miatt.
Elmondhatom, hogy mi is számos emlékkel és jóval gazdagodtunk, én jövőre is szívesen segédkeznék.

Verbó Szonja, 7.b
Angol Nyelvet Emelt Szinten Oktató Általános Iskola

Videobeszámoló