Nemzeti ünnepünkre készülünk
2016. október 20. csütörtök, 18:21

Az ötvenhatos események gyerekszemmel

2016. október 18-án, a hatodik órában az iskolánkban a felsősök számára egy érdekes koradélutáni program kínálkozott rendhagyó történelemóra keretében. Ezt a hetedik-nyolcadik osztályosoknak tervezett beszélgetést az ’56-os nemzeti szabadságharcnak szenteltük, amelynek idén van a hatvanadik évfordulója.

Koronka István bácsi jött be hozzánk mesélni a gyermekkoráról, a forradalom idejéből származó emlékeiről. Rengeteg érdekes korabeli tárgyat hozott be, amelyeken mi elcsodálkoztunk, mivel ezek az akkori élet teljesen normális, mindennapi eszközei voltak, mint pl. egy gázálarc, egy régi, cipőre kapcsolható egyszerű korcsolya, vagy Karl Marx: A tőke című, akkoriban közismert műve, melyet még az iskolában is tanították. Először magáról a korszakról adott felvilágosítást nekünk, mesélt a mindennapi szegénységről, a félelemről, amelyben éltek, s az egyik tárgy különösen nagy jelentőséggel bírt számára, ez egy fekete, férfi bőrdzseki, amelyet az akkori rendőrökhöz tudott kötni. Ők akkoriban minden indok nélkül elvitték az otthonukból az embereket, koholt vádak alapján bebörtönözték őket, sokat ki is végeztek.
István bácsi apró, hatéves kisgyerekként eléggé félt, ez volt általánosan jellemző a gyerekekre akkortájt. Sokan kérdeztünk tőle az akkori időkről. Az egyik legkülönlegesebb tény az élelmezéssel volt kapcsolatos. Budapesten, a főváros szívében élelmiszerjegyekkel lehetett húst és lisztet szerezni a szorult helyzetben, vidéken ugyan nem volt ennyire nehéz a helyzet, bár ott se volt ekkortájt „aranyélet”. A megtermelt javakat el kellett rejteni, mert azokat elkobozták.
Szerintem nagyon érdekes előadást tartott vendégünk, ezzel segített megértenünk az akkori életet és a társadalmi helyzetet, így talán majd más szemmel nézünk erre a korszakra, ha visszagondolunk rá. Nekünk, 8.b-seknek különösen sokat segített, hiszen ebben az évben mi adjuk az október 23-ai műsort. Köszönetet mondok minden jelenlévő nevében, hogy ott lehettünk és tanulhattunk!

Petróczi Annabella
8.b

Nemzeti ünnepre készülünk

Nemzeti ünnepre készülünk