Nyílt nap a Nemzeti Színházban
2014. szeptember 29. hétfő, 07:06

Szeptember 21-én, vasárnap délután ellátogattunk a Nemzeti Színház nyílt napjára. Megérkezésünk után kézműves műhelyfoglalkozáson vettünk részt, ahol színházi álarcot készítettünk.           

Munkáink befejezése után bekukkanthattunk az Egerek című zenés mesejáték próbájára, ahol mi is „cincoghattunk” a szereplőkkel együtt énekelve. Sőt, a színdarabhoz készült játék demojára – egerekként ugrabugrálva – sajtdarabokat bűvöltünk a kivetítőre. Ezután betértünk a labirintusba bújócskázni. Felmentünk a kilátóba is, melyről csodálatos kilátás nyílt a labirintusra és a gyönyörű napsütésben csillogó Dunára. Meseszép a kert is, főleg a kis tó az őt körülölelő vízeséssel, melyben az elsüllyedt Atlantiszt örökítették meg.

A parkban rengeteg régi neves színész szobra található, melyekkel lehet fényképezkedni. Ezt tettük mi is a programunk végén.

Ebben az évadban a híres Körhinta c. film színházi átdolgozását fogják játszani, ezért kicsiknek-nagyoknak azzal kedveskedtek a szervezők, hogy felállítottak két körhintát. Természetesen közülünk a bátrabbak fel is ültek rá.

17 órakor elkezdődött a csoportos színházbejárás. Ekkorra már 55-en gyűltünk össze: 5. és 6. b-s gyerekek osztályfőnökeinkkel, és jöttek szülők, nagyszülők, testvérek is. Betekinthettünk a kulisszák mögé, láttuk a nyolc méter magas liftet, mellyel a díszleteket szállítják, és a tíz emelet magas színpadot is. Az országban egyedülálló technikával, négyzetméterenkénti mozgatással tudják emelni és süllyeszteni, vagy éppen dönteni a pódiumot. A tárlatvezető minden érdekes tudnivalót elmondott a színház történetéről. Bementünk a kelléktárba, a színészek öltözőibe, próbateremben koncentrációs gyakorlatokat végeztünk két színművészeti egyetemista irányításával, és megtudtuk, az ügyelő hangja bárhol hallható az épületben, hogy a színészek időben a helyükre érkezhessenek.

A séta végén bevezettek bennünket a főigazgatói irodába. Az asszisztensi fogadóban láttunk egy óriási kék díszes könyvet, melyben benne voltak az új, 2002-ben átadott épületben eddig játszott darabok színlapjai a színészek aláírásaival együtt.

A látogatás végén leültünk Gobbi Hilda mellé megpihenni egy kicsit vele a hazaindulás előtt.

Este az M1 Híradójában megnéztük az Erika nénivel készített interjút. Köszönjük ezt a színes programot!                                                                                                      


Tóth Dóra 6.b