Látogatás a Bajor Gizi Színészmúzeumban
2022. április 12. kedd, 15:49
Április 8-án, az anyanyelvi napon a 8. évfolyam a Bajor Gizi Színészmúzeumba látogatott el.
A 8.b először a Bajor-szobát tekintette meg. Itt  a múzeum megalakulásáról és a művésznő életéről, munkásságáról esett szó. Az intézményt Gobbi Hilda színésznő alapította, aki nagyon jó kapcsolatot ápolt Bajor Gizivel. Megtekinthettük az utolsó előadásban viselt ruháját, amit az  Ármány és szerelem című darabban viselt. Megcsodálhattuk a kitüntetéseit is, a legnagyobb ezek közül a Kossuth-díj volt, amit 1951-ben ő kapott meg először.
Ezek után az osztály felvonult az emeletre, ahol egy kis színpadon egy rövid jelenetet kellett eljátszanunk. Miután mindegyik csapat bemutatta a jelenetét, az osztály a konferencia teremben találta magát. Itt egy kvízt oldottunk meg, ami a régi színházi élettel , szokásokkal állt kapcsolatban. Ebben a feladatban sok új színházzal kapcsolatos dolgot ismerhettünk meg. Például megtudtuk azt, hogy a zsöllyék kipárnázott székek voltak a nézőtér első 5-6 sorában, vagy a páholyok a jómódú emberek által kibérelt és berendezett helyek a 19. században.
Mindezek után egy játék következett, amelynek a neve tabu. Ennek a lényege az, hogy a csoportból valaki körülír egy tárgyat vagy személyt úgy, hogy bizonyos szavakat nem szabad használni. A többieknek ki kellett találni a feladványokat.
A látogatás utolsó helyszíne az alagsor volt, ahol mi is beöltözhettünk színházi jelmezekbe.
Amikor mindenki felvette a kiválasztott jelmezét, fotózás következett. Sok jó kép készült rólunk. A beöltözést megint egy kvíz követte, ami a divathoz kapcsolódott. Ebből is sokat tanulhattunk, mert például megtudtuk, hogy az első női fodrászatot Párizsban nyitották meg 1640-ben, vagy hogy a női fűzők halcsontból készültek.
A program végén levettük jelmezeinket, és elköszöntünk a vendéglátóinktól.
Összességében érdekes és izgalmas nap volt, nekem nagyon tetszett.
Horváth Zsófia 8.b
Anyanyelvi nap