Pályaorientációs nap - 2019
2019. december 12. csütörtök, 19:30

Ebben az évben december 7-én, szombaton tartottuk immár hagyományos pályaorientációs napunkat.
Az alsós és felső tagozatos osztályok számára egyaránt rendkívül érdekes programokat tartogatott ez a nap, melyek többségén interaktív tevékenységekkel vehettek részt a gyerekek. A meghívott előadók: szülők, önkéntesek, volt tanítványaink lelkes munkájának köszönhetően nagyon sok foglalkozással ismerkedhettek meg a gyerekek. Lehetetlen mindet felsorolni e cikk keretein belül, így a teljesség igénye nélkül megkísérlem, hogy ízelítőt adjak e gazdag kínálatból.
Az alsósok megismerkedtek a tolmács és a jeltolmács munkájával, méhész bemutatón vehettek részt, bővebb betekintést nyerhettek többek között a kajak-kenu edző, a minőségmérnök, a csomagolástechnikai szakember, a nyomdai dolgozó(könyvkötő), a törvényszéki végrehajtó asszisztens, a polgárőr munkájába. A szirénázó polgárőr autótól most senki sem ijedt meg, mindenkinek nagyon tetszett. Mint ahogy mindenkit elbűvölt az Utazó Planetárium, ami valóban lehozta a csillagos eget a tornaterembe.

A felsősök is gazdag programokon vehettek részt.
Megismerkedhettek a pszichológus hivatásával, az emberi agy működésével, ámultak-bámultak azon, hogy mi mindenre képes ez a csodálatos szervünk. Az informatika ma már életünk nélkülözhetetlen része. Az előadó felhívta a figyelmet a netezőkre leselkedő veszélyekre, megoldásokat javasolt ezek kivédésére.
(Engedtessék meg nekem egy személyes megjegyzés: mindkét előadó a tanítványom volt, és rendkívül büszke vagyok rájuk!)
Az előadássorozat további részében egy óvónő mutatta be nehéz, de szép hivatását. Beszélt saját gyermekkoráról, arról, hogyan kezdődött pályája (egy kis „lakás-óvodában”), majd arról, hogy hol tart most (egy óvoda vezetője). Szép ívű pálya, melyhez sok erőfeszítés kellett.
A továbbiakban egy állatkerti önkéntes dolgozó tartott előadást. Hozott érdekes dolgokat is, például flamingótollat, teveszőrt, dámszarvas agancsot, amelyeket így közelről sokan nem láttak még.
Összegezve: Minden résztvevő új információkkal, élményekkel gazdagodott. Annak ellenére, hogy a felsősök közül többen őszintén elmondták, „nem nagyon lelkesedtek a szombati iskolába jövésért”, a nap végén már ők is örültek, mert sok érdekes dolgot láttak, hallottak. A megkérdezettek többsége úgy fogalmazott, hogy „a kedvencem volt…” (valamelyik előadó vagy program). A „kedvencek” között valamennyi előadás szerepelt, természetesen mindenkinek más és más.
Köszönjük a szervezőknek és a lelkes előadóknak ezt az élménydús napot!

Horváth Erzsébet

Pályaorientációs nap

Pályaorientációs nap

Pályaorientációs nap

Pályaorientációs nap

Pályaorientációs nap

Pályaorientációs nap

Pályaorientációs nap