Örökbefogadtuk Pállya Celesztin sírját
2010. október 28. csütörtök, 19:17

Az Újpesti Városvédő Egyesület ebben a tanévben is arra kérte a kerület iskoláit, hogy gondoskodjanak egy-egy újpesti híresség sírjáról a Megyeri temetőben. Az Angol Tagozatos Általános Iskola – azon belül mi, a 6.b osztály – Pállya Celesztin festőművész sírjának rendbe tételét vállalta. Kutatómunkánk után az alábbiakról beszélgettünk az egyik október eleji osztályfőnöki óránkon.

Pállya Celesztin Genovában (Olaszországban) született 1864. március 9-én, és Budapesten hunyt el 1948. január 15-én. Kezdetben fametszettel és kőfaragással foglalkozott. 1884-ben a bécsi akadémián, majd Münchenben, végül Budapesten, Benczúr Gyula mesteriskolájában tanult. Már 17 éves korában kiállításon szerepelt Bécsben. Vásári jeleneteket, állatokat, csendéleteket és portrékat festett. Ő festette Feszty Árpád A magyarok bejövetele c. körképén a lovakat. Gyűjteményes kiállításokat rendezett a Könyves Kálmán Szalonban, a Nemzeti Szalonban, az Ernst Múzeumban, a Műcsarnokban és a debreceni Déri Múzeumban. Számos hazai és külföldi díjat nyert. A festészeten kívül zenével, hegedűkészítéssel és különböző mechanikai problémákkal foglalkozott. Ismertebb művei: Vasárnap délután, Cigányvásár Kecskeméten.

2010. október 12-én jártunk a sírnál először hét osztálytársammal és osztályfőnökünkkel, Bakosné Erika nénivel. Körbeástuk, kigazoltuk és leszedtük a mohát a sírkőről, majd körbeszórtuk murvával.

Örökbefogadtuk Pállya Celesztin sírját

Október 3. hetében az egész osztály elsétált a temetőbe. Virággal, mécsessel adóztunk a festőművész emlékének.

Mindenszentek napja előtt még egyszer tiszteletünket tesszük a sírnál, virágot ültetünk, koszorút helyezünk el az iskola diákjai nevében.

Köszönjük, és szívesen végezzük ezt a megtisztelő feladatot!

Hajzer Anna
6.b osztály



A munkáról készült képeket a Galériában lehet megtekinteni.