Családi túranap
2010. május 04. kedd, 20:20

Kedves Szülők! 2010. május 22-én  2010. május 29-én túrázni hívjuk családjukat a Pilisbe. Ha van idejük és szívesen töltenek el az iskolába járó gyerekekkel és szüleikkel közösen egy kellemes napot a természetben, akkor várjuk Önöket. Kérem, jelezzék a gyermekükkel hazaküldött kérdőíven, számíthatunk-e a részvételükre. Gyerekeket csak felnőtt kísérettel, felügyelettel fogadunk. Azoknak is érdemes jelentkezniük, akik nem tudnak gépkocsival eljutni a gyülekezőhelyre. Felmérjük, hogy hol van szabad hely az autóban, kik vállalnak utasokat is, és megpróbáljuk összehozni a családokat.

A programot – a másnapi időjárás-előrejelzés ismeretében – május 21-én véglegesítjük. Esős idő esetén nem tartjuk meg a túrát. Erről itt, az iskola honlapján adunk tájékoztatást. Sajnos, az elmúlt napok időjárása megakadályozta tervünket, az eső feláztatta a túraútvonalakat, a szakemberek nem javasolják, hogy a hétvégén bárki a Pilisben túrázzon. Ezért a 22-re meghirdetett programot egy héttel később, május 29-én, szombaton tartjuk meg.Természetesen 29-én is csak akkor szervezzük meg a túrát, ha a körülmények biztonságosak lesznek. Tájékoztatás: május 28-án itt az iskola honlapján.

Tekintettel a jelenlegi csapadékos időjárásra, amely eláztatta az erdőt és az időjárás előrejelzésre, amely hétvégére további esőt valószínűsít, a 29-re áttett családi túranapot nem tartjuk meg.



A túra időpontja:
2010. május 22. 2010. május 29.
Gyülekezőhely: Lajosforrás (GPS: 47.68915, 18.9852)

A gyülekezőhely elérése gépkocsival történhet, távolsága az iskolától 21 km, a menetidő kb. fél óra. Az indulás javasolt időpontja a IV. kerületből: 8 óra 15 perc.

A Szentendrén áthaladó 11-es útról balra kell lekanyarodni a Szentlászlói útra. Ezt a 11-es úton egy „Lajosforrás felé” jelzésű tábla jelzi. Majd kb. 3,6 km után egy jobbra forduló kanyar előtt szintén egy „Lajosforrás felé” jelzésű táblánál balra tartva kell letérni a főútról. Kb. 1,5 km-nél, a katonai gyakorlótérnél a „Dömörkapui elágazásnál” szintén balra kell fordulni Lajosforrás felé (nem Dömörkapu felé). Majd azon a keskeny, aszfaltozott, kacskaringós, emelkedős úton kell végighaladni a Lajosforrás parkolóig.


Autóút az iskolától a Dömörkapui elágazásig nagyobb méretben...



Két túra közül lehet választani. Az útvonaljavaslatokat az Újpesti Természetbarátok Turista Egyesület (UTTE) tagjai készítették, ők és az iskola tanárai vezetik a túrákat. Az útvonalak az alábbiak.

Túraútvonalak

1-es számú változat: 3,5 km-es útszakasz, menetidő: kb. 2 óra 15 perc. Mérsékelten nehéz, emelkedőkkel, lejtőkkel tarkított szakasz. Cél: a Janda Vilmos kulcsosház.
 
2-es számú változat: 2 km-es útszakasz, menetidő: kb. 1 óra. Könnyű erdei séta a Janda Vilmos kulcsosházhoz (342m) (GPS: 47.67208, 18.99348) különösebb szintemelkedések nélkül.
Az 1-es számú túra 9.15-kor indul.
 
 
Túravezetővel indulás a Bölcső-hegyre… (588m) (GPS: 47.69105, 18.97971) (kb. 20 perc)
 
 
...utána a hegygerincet követve a Nagy-Csikóvár hegy csúcsára érkezünk... (556m) (GPS: 47.67936, 18.98256) (kb. 50 perc)
 
 
A 2-es számú túra 10.15-kor indul.
 
...majd megyünk tovább a Kis-Csikóvár csúcsra... (475m) (GPS: 47.67415, 18.98766) (kb. 35 perc)
 
Indulás után kb. 1 órával elérjük a kulcsosházat, ahol bevárjuk a másik úton indulókat.
 
...végül megérkezünk a Janda Vilmos kulcsosházhoz (342m) (GPS: 47.67208, 18.99348) (kb. 30 perc), ahol találkozunk a másik túra résztvevőivel.
 
 

Visszatérés a Lajosforráshoz:

Rövid pihenő után a két túra valamennyi résztvevője a 2-es túra útvonalán indul vissza a Lajosforráshoz.

A Lajosforrás mellett elterülő nagyréten lehet sportolni, játszani (lehet hozni sporteszközöket, az iskolából is viszünk ki labdákat, eszközöket). Itt mindenki elfogyaszthatja a magával hozott ebédjét, esetleg sütögetni is lehet. A hazaindulás időpontját mindenki a saját döntése alapján választja meg.



Fontos lehet...

• A túrázáshoz megfelelő lábbelire van szükség, a bőrtalpú cipők, szandálok, papucsok nem alkalmasak a sokszor erősen lejtős, meredek turistautakon történő közlekedéshez.

• A Lajosforrás vize iható, friss, üde – érdemes fogyasztani.

• Akik azt tervezik, hogy a réten sütögetnek, jó, ha hoznak magukkal a kocsiban néhány hasáb fát, nem könnyű megfelelő tüzelnivalót találni a réthez közeli erdőben (azért nem reménytelen).

• A hazai erdőkben mindig érdemes a kullancsok ellen védekezni, sokféle kenőcsöt lehet kapni a patikákban.



A program letöltése...


Várunk mindenkit!

a túra szervezői, az UTTE túravezetői és az iskola tanárai



Kattintson a megtekintéshez!
Kattintson a megtekintéshez!
Kattintson a megtekintéshez!
Kattintson a megtekintéshez!
Kattintson a megtekintéshez!
Kattintson a megtekintéshez!
Kattintson a megtekintéshez!
Kattintson a megtekintéshez!
Kattintson a megtekintéshez!
Kattintson a megtekintéshez!
Kattintson a megtekintéshez!
Kattintson a megtekintéshez!
Kattintson a megtekintéshez!
Kattintson a megtekintéshez!
Kattintson a megtekintéshez!
Kattintson a megtekintéshez!
Kattintson a megtekintéshez!